Bokkøl – mørk sødme

Bokkøl eller Bock (“bukk”) er et mørkt, mektig øl med høy alkoholprosent og mye maltpreg. Denne typen øl er undergjæret. Det er av tysk opprinnelse, og ble muligens først brygget i byen Einbeck. I dag er det først og fremst Bayern og München, ølbyen over alle ølbyer, vi forbinder med bokkøl. Tyskerne brygger også alternative former for bokkøl som ikke er mørke i fargen.

Aventinus_Weizen-EisbockBokkøl er kanskje ukjent for mange yngre nordmenn fordi den høye alkoholstyrken gjør at denne typen øl ikke er tilgjengelig i butikk. Dermed har det dessverre blitt en øl mest for eldre kjennere. Bokkøl ligger som regel mellom 6 og 7 prosent i Norge, i Tyskland finnes enda sterkere varianter kalt doppelbock. Den aller sterkeste utgaven er eisbock, som lages ved å fryse ølet og deretter fjerne isen som danner seg.

Bokkøl er veldig mektig og søtt. Smaken kan gli over i det karamellaktige på grunn av sterkt maltpreg. Det er derfor de færreste som drikker øl til middagen, selv om det kunne passe bra til for eksempel sursøt kinesisk mat. Aller helst drikkes bokkøl til søtsaker og dessert, av mange betraktes det nærmest som et substitutt for portvin og sherry.

I Tyskland har bokkøl en sterk tilknytning til katolske tradisjoner og feiring av høytider. Tradisjonelt ble det også ofte brukt i fastetiden når en skulle kose seg og fylle magen uten å spise. Den største bokkølfestivalen finnes imidlertid i Cincinnati i USA, som er en by der mange tyske innvandrere bosatte seg på 1800-tallet.

Et spennende bokkøltips er å bruke bokkølet som ingrediens i maten du lager. Vanlige anvendelser er å tilsette øl i brøddeigen, eller bruke det til marinade. Men det finnes også enda mer spenstige alternativer, som blant annet dessertsaus basert på bokkøl, bokkøl i vaffelrøra, eller vår favoritt, bløtkakebunn dynket i bokkøl og pærebrus.