Hvordan kombinere øl og mat?

øltilmaten
Det er ikke noen ny oppdagelse at øl passer perfekt til en rekke ulike måltider, faktisk er vi så heldige at idag så kan vi finne en øl som passer til maten uansett hva en skal spise. Om det er en lett forrett med fisk, en kraftig kjøttrett eller en syndig dessert er det en øl til enhver anledning. Øl endrer smak når dette kombineres med maten så vårt første tips her er å alltid smake på ølen alene for så å smake på maten og så avslutte med ølen og maten sammen.

Øl og mat komplimenterer hverandre helt perfekt, akkurat sånn som vin og mat, målet når en skal finne øl som passer til måltidet er rett og slett å finne balansen. Går vi for eksempel for en kjøttrett er det deilig med en øl med god sødme, noe som igjen vil fremheve sødmen som er i kjøttretten. Dette krever selvsagt at en har litt bakgrunnskunnskap om øl og hva en skal se etter, for er ølen for kraftig kan denne overta hele måltiden og smaken på maten vil forsvinne. På samme måte kan en øl som har for lit smak eller alkoholinnhold miste sin smak om den kombineres med feil type mat.

øl og mat

Faktisk er det sånn at øl kan passe enda bedre til ulike matretter enn hva vin kan gjøre, da vin kan være utrolig vanskelig å tilpasse en rett som er veldig salt eller veldig syrlig. Øl på den andre siden passer veldig godt til syrlige retter. Dette kan være mat som inneholder ting som tomater, sitrusfrukter eller eddik, noe som gir mat en syrlig smak.

Åtte tips for å velge øl til maten:

1. Lett øl passer til lett mat

2. En leskende øl er perfekt til salt mat

3. Øl med mye smak passer best til kraftig mat

4. Bitter eller sterk øl passer bra til fetere mat

5. Øl bør inneholde like mye eller mer sødme enn maten

6. Svak øl skal inntas før sterk øl

7. Lettere og friskere øl før fyldig og kraftigere øl

8. Friskere og tørrere øl før søt eller fruktig øl

ølmedma

Når det kommer til sødme i øl er det viktig at dette klarer å balansere sødmen som finnes i maten som skal spises. Denne fruktigheten brukes nemlig for å skape en god smakskombinasjon på grunn av likheten til fruktigheten i maten. I ulike øltyper er det også viktig å vite at det finnes ulike kullsyreinnhold, noe som varierer fra øl til øl. Dette er noe av det som skaper friskhet i ølen, mens det er alkoholinnholdet som vil bidra til å gjøre ølen fyldigere. Alkoholinnholdet og bitterhet i øl har noe av den samme funksjonen da disse begge renser munnen for fett og passer derfor perfekt til fetere matretter, noe vi ser i våre åtte tips for kombinasjonen av øl og mat.

Ølens fem egenskaper å være klar over når øl kombineres med mat:

  • Alkoholinnhold
  • Kullsyre
  • Aromaen og sødmen som kommer fra malt
  • Aromaen og bitterheten som kommer fra humle
  • Aromaen og fruktigheten som kommer fra gjær