Morsomme fakta om øl

Vi elsker alle øl av ulike slag og typer, øl fra store bryggerier og små bryggerier, norskt øl og øl fra hele verden. Men hvor mye er det vi egentlig vet om øl? Her kommer noen morsomme fakta, hvor mange av disse faktaene visste du om fra før?

morsomme fakta øl

  • Martin Luther, en mann vi alle vet hvem er, satte veldig stor pris på en daglig øl. Noe av grunnen til dette var nok det at han var en tidligere munk, dermed var øl naturligvis en del av kostholdet hans. Martin Luther hadde det godt i hjemmet også, da kona Katharina var byens aller beste ølbrygger!
  • Det er ingen hemmelighet at vikingene elsket øl, men mange vet kanskje ikke at de hadde en rekke ulike typer øl for sine forskjellige anledninger. Dette var blant annet elskovsøl, drømmeøl og til slutt berserkøl som mange tror var blandet med fluesopp.
  • Når vi drikker så skåler vi og ordet “skål” har visst kommet fra bollen eller skåle som ble brukt til helt frem til 1700 tallet!
  • Når vi først snakker om skåling var det vanlig når kristendommen dukket opp i Norge, å skåle for Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd i tillegg til St. Olavs og Jomfru Maria. Etter dette fortsatte skålingen for kongen og velværen av biskopen.
  • Tilbake til vikinger var faktisk ølbrygging helt fra vikingtiden og frem til moderne tid en oppgave som var satt til kvinnene. Dette var med et unntak av hekseprosessen som pågikk i Europa og Norge i en periode.
  • Den velkjente vikingdrikken mjød er ikke en type øl, mjød er nemlig basert på honning. Det er heller ikke like sterkt som øl og ble lager for guder, storfolk og kvinner.
  • Tilbake på 50- og 60-tallet ble bokkøl brukt som en styrkedrikk på ulike sykehus rundt i Norge. Bokkølen ble også blandet med rå eggeplomme, noe som var til syke som behøvde næring og underernærte.
  • I gamle dager hvor rent vann ikke var en selvfølge var det tryggeste og sunneste en kunne drikke nettopp øl. Det finnes nemlig ingen bakterier som er sykdomsfremkallende som overlever i ølen.