Oktoberfest – verdens største ølfestival

De fleste har sikkert hørt om Oktoberfest, verdens største og mest kjente ølfestival som arrangeres hvert år i München. Færre kjenner til historien bak: det var bryllupet til kong Ludvig I av Bayern som la grunnlaget til denne spektakulære tradisjonen, noen ganger omtalt som verdens største folkefest. 245358696_5c5e10be4c_oLokalt omtales festivalen, som faktisk går av stabelen i månedsskiftet september/oktober, som Wiesn. Det er fordi den foregår i området Theresienwiese utenfor byen.

Tradisjonen har nå eksistert i over 200 år, siden 1810, og for hvert år som går kommer det flere besøkende. Tallet er per i dag kommet opp i over 6 millioner gjester, et eventyrlig antall som antyder at festivalen i noen grad skaper kaos selv i en så stor og velorganisert by som München, ellers kanskje best kjent for nordmenn som hjembyen til Derrick og fotballaget Bayern.

Stadig flere av de besøkende kommer nå fra utlandet, så du trenger ikke frykte for at du vil føle deg utenfor hvis du tar turen til Oktoberfest. Mange kommer fra nærliggende land som Italia og Østerrike, men de siste årene har det også kommet mange helt fra USA, Japan, og Australia for å smake på ølet og kanskje først og fremst oppleve den uforlignelige stemningen.

Både utlendinger og innfødte har omfavnet skikken med å ha på seg Lederhosen eller Dirndl (for jentene), selv om dette egentlig er en ganske ny trend og ikke del av den opprinnelige festivaltradisjonen. Noen i lokalområdet er ikke så begeistret for den store tilstrømningen av utlendinger, og mener at disse er med på å gjøre festivalen til mer av et rent fylleslag enn det var før i tiden. Grunnet disse protestene har man begynt en ordning med kun å tillate lav, tradisjonell hornmusikk før klokken 18 slik at Oktoberfest fortsatt kan være en festival også for lokale familier.