Ølfestivaler i Norge

Det har etter hvert blitt mange ølfestivaler i Norge, og vi kan bare nevne noen av dem her. Festivalene varierer fra de mer faglige og seriøse til de som vektlegger amatørbrygging og fest og moro.

Beer 16 som den vil hete i 2016 er en eksempel på førstnevnte, den arrangeres årlig i Oslo og er rettet mot de som jobber med øl i det daglige. Her er det altså distributører, polansatte, og folk i utelivsbransjen som møtes for å smake på nye øl, gjerne i lukkede rom. Det er med andre ord ikke alt som er tilgjengelig for “bermen” på denne såkalte festivalen. Vanligvis er det imidlertid også mulig for vanlige dødelige å smake på ølet på festivalens siste dag.

En annen festival som arrangeres i Oslo er Oslo Beer Week, som regel i juni. Denne festivalen arrangeres på forskjellige bryggerier og på diverse barer som legger vekt på å komme i kontakt med de ølinteresserte. Oslo har etter hvert fått en rekke mikrobryggerier som benytter denne festivalen til å profilere seg. Dette er en festival med sterk vekst på lokalt øl og Oslo-tilknytning, uten at det er ment å diskvalifisere bergensere og trøndere fra å ta seg en øl.

De fleste ølfestivalene finnes imidlertid på Østlandet. I Buskerud gjelder det blant annet Haand Festivalen i Drammen og Kongsberg Beer Festival. Sistenevnte er et baksgårdsarrangement men med et interessant internasjonalt tilsnitt over det hele. Her satses det på å introdusere utenlandske øl til3622470_c62f85fb et norsk publikum, hvilket ikke er så unaturlig tatt i betraktning at Kongsberg er en by med sterk global tilhørighet på grunn av sin industribase. Det koster bare 200 kroner å komme inn og få en rekke smaksprøver. Av andre festivaler på Østlandet kan særlig nevnes Hamar Ølfestival, arrangert av Hamars Culturelle Ølvenner. De legger vekt på at øl er tradisjon og hygge og har lite med drikkfeldighet og alkoholisme å gjøre slik moralistene gjerne hevder.

Den store ølfestivalen utenfor Østlandsområdet er Bryggerifestivalen i Trondheim, som viser frem mikroøl og spesialøl fra Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal. Her legges det sterk vekt på kombinasjonen øl og mat.