Ølguide til tre av landets største byer

Idag kan øl-drikkere velge og vrake mellom ulike øltyper i butikk og på vinmonopolet. Tilbudet her i Norge blir stadig større og idag kan Norge selv skryte av hele 119 bryggerier, både store og små. Denne utviklingen har gått raksere enn det noen hadde trodd, men det kommer nok av at Vinmonopolet selv har valgt å satse stort på øl, noe butikker også har gjort. Dermed finnes det øl for alle idag, uansett om det er som godt drikke eller til god mat.

På grunn av denne utviklingen har ølutvalget blitt til en viktigere del av serveringssteder enn hva vinkartet er. Besøkende vil tross alt at det skal være øl som passer til maten, på samme måte som vin. Mange spisesteder har derfor satt opp sine egne ølanbefalinger til rettene sine. Det er derimot ikke alltid lett å finne frem i jungelen av steder som serverer god øl, derfor har vi funnet frem et par favoritter som er å finne i de tre største byene i landet.

Ølservering i tre storbyer

Stavanger:

Vi kan starte med Stavanger hvor vi har to ulike steder å anbefale, enten du befinner deg i Stavanger akkurat nå eller du skal en tur dit i nærmeste fremtid. Vår første anbefaling er ØST, en ølpub som åpnet opp i 2015 og har et fokus på servering av kaffe og øl. De har 12 ulike øltyper på tapp i tillegg til et stort utvalg av øl på flaske. Med jevne mellomrom vil ØST også invitere på ulike arrangementer i samarbeid med forskjellige bryggerier og arrangerer temakvelder. Dette er ofte i sammenheng med mat hvor mat laget med øl eller mat som passer til øl serveres.

innsiden av cardinal bar i stavanger

Vårt neste tips er Cardinal, som uten tvil er den puben i Norge med både det største og det beste ølutvalget, noe som Ølakademiet selv kunne informere om. Cardinal har en elektronisk meny klar for sine kunder gjennom sin egen app og idag har de omtrent 550 ulike øltyper på flaske samte 21 linjer på tapp. Cardinal har blitt kåret til en av verdens beste ølbarer og er blant de 21 på topp.

Bergen:

I Bergen fortsetter vi å oppdage ølbarer hvor den første på listen er Pingvinen. Dette er det som kan best beskrives som et upretensiøst sted som er hyggelig å være døgnet rundt. For de har ikke bare et godt utvalg av øl, de serverer nemlig god, norsk tradisjonsmat og det passer selvfølgelig ypperlig til ølutvalget deres.

bardisken på pingvinen bar i bergen

Una Bryggeri og kjøkken i Bergen er også på topplisten med sine 20 tappelinjer og hele 100 ulike øltyper på flaske. Ordet “UNA” betyr “i ett” og inngår i pubens egen filosofi hvor mat og øl går hånd i hånd.

Til slutt må Henrik øl & vinstove opp på denne listen vår, dette er en bar som har eksistert over lenger tid men som fortsetter å være det beste ølstedet i hele Bergen. Her vil besøkende finne hele 54 ulike øltyper på fat, et vertskap som tar jobben sin seriøst, sørger for at det er et hyggelgi sted å være og slår ofte av en prat med sine gjester.

Trondheim:

På plass i Trondheim kan vi starte med å anbefale Antikvariatet som er plassert sentralt i byen. Dette stedet har hele 12 øltyper på tapp samt rundt 80 ulike øltyper på flaske, så det skal godt gjøres å ikke finne noe som faller i smak der. De tilbyr også ølsmaking mmed jevne mellomrom hvor det fokuseres på øl fra forskjellige land, arrangerer stand-up og konserter.

utsiden av antikvariatet bar i trondheim

Videre kan vi fortsette med Trondhjem Mikrobryggeri som er blant de eldste mikrobryggeriene i hele landet. Det ble åpnet allerede i 1998 og besøkende kan se frem til å få servert øl som kommer rett fra bryggeriets tanker.

Vi avslutter våre anbefalinger for Trondheim og for denne listen med Taps. Dette er et tøft lite bryggeripub som brygger sin egen øl på bakrommet. Det er et ungt team som står bak Taps og har ferske og spennende ideer for ølen de serverer.