Pale Ale – er det bare for hipstere?

Pale Ale eller “blekt øl” er en type øl som har vokst gradvis i popularitet de siste årene. Pale Ale har en noe mindre fruktig smak enn vanlig pils, og det sterke innslaget av humle gir en friskhet som mange setter pris på. På farge er ølet John_Sleeman_India_Pale_Alevanligvis ikke blekt eller blast som navnet skulle tilsi, det har heller en dyp gul eller oransje farge. Dette reflekteres i det alternative navnet “Blonde” som brukes i Belgia, av mange ansett som verdens ølsentrum. De belgiske variantene er som regel noe mer fruktige enn de britiske og amerikanske. Såkalt “rødt øl” som produseres hovedsaklig i Irland er også en type Pale Ale. Andre kjente varianter av Pale Ale er Amber Ale og Biere de Garde.

Pale Ale ligger i midtsjiktet når det gjelder maltsødme og bitterhet. Det passer utmerket til mat, kanskje særlig til fet fisk og lyst kjøtt, som kylling, kalkun, eller svin. Du kan også drikke Pale Ale til eggeretter, suppe, og salat, eller til og med til desserten hvis du velger en fruktigere variant. Denne typen øl smaker best like over kjøleskapstemperatur, så ta gjerne ølet ut av kjøleskapet ti minutter før du skal drikke det.

Pale Ale har nok for mange assosiasjoner med trender som mikrobryggerier og hipsterstilen, og det kan ikke benektes at dette i sin tid var favorittølet til ganske mange ølsnobber. Det er imidlertid ingen grunn til at denne typen øl skal være forbeholdt snobbene, selv om det noen ganger koster litt mer. Pale Ale er lett å drikke, og kan også fortæres i større mengder for dem ønsker det. Det kan med andre ord bli et folkelig øl i fremtiden. Det eneste man bør være litt obs på er at det sterke innslaget av humle kan ha en negativ effekt på kroppens produksjon av testosteron.