Stout – det mørkeste ølet

Stout, som betyr “sterk” er en svært mørk øl som kommer fra Irland og senere ble utbredt i Storbritannia og USA, og derfra spredte seg til resten av verden. Den mest kjente utgaven av Stout, som tjener som inngangsporten til denne typen øl for de aller fleste, er Guinness. Typisk for Stout er at den serveres bare mildt temperert, ved rundt 13 grader.

Stout er overgjæret øl som er laget av brent bygg eller malt. Guinness var i utgangspunktet (for nesten 200 år siden) en type Porter, og betegnelsen Stout viste fra starten av til styrken på ølet. Etter hvert ble det til at navnet Stout ble betegnelsen for denne øltypen mer generelt, altså Guinness og lignende øl etter hvert som konkurrentene satset på å kopiere det irske bryggeriets suksess. I den tidlige tiden var det også slik at Stout ble markedsført som en særskilt helsebringende form for øl som ble anbefalt for aktive idrettsmenn og syke mennesker. Kvinner som ammet skulle gjerne også drikke Stout.

Guinness er en såkalt Dry Stout, altså en tørr (dvs. ikke søt) øl. Andre alternativer av denne typen øl er den søte varianten kalt MIlk Stout og Imperial Stout, som i sin tid var en type øl som ble eksportert fra Storbritdark-beer-924823_1280annia til Russland. I tillegg finner du Chocolate Stout, som ikke inneholder sjokolade men kan minne om det på farge og smak, og Oatmeal Stout, som faktisk inneholder havre. Norge er faktisk ett av de få land i verden der det var vanlig å brygge øl på havre helt inn i moderne tid.

Når det gjelder Stout og mat har det lenge vært vanlig å knytte Stout til østers. Noen bryggerier har til og med brukt østers i bryggeprosessen, såkalt Oyster Stout. Ellers kan det være fornuftig å servere Guinness til kraftig, smakfull mat som kan måle seg med tyngden og den sterke smaken på ølet, som for eksempel grillet storfekjøtt eller aller helst den tradisjonelle kjøttpaien shepherd’s pie.