Tips: slik kombinerer du øl og mat

Når du kombinerer øl og mat, er det en forutsetning at de to skal utfylle hverandre. Dette er et prinsipp som mange selvfølgelig vil kjenne igjen fra kombinasjonen vin og mat. Ølet du velger bør være tilpasset maten (eller omvendt) slik at det fremhever matens beste og mest naturlige egenskaper. Det skal være en balanse mellom de to slik at hverken øl eller mat dominerer smaksbildet og opplevelsen. Vær særlig obs på at svak øl med lite sødme kan “forsvinne” i møte med kraftig kost. Denne kombinasjonen passer dermed kun for de som ikke liker øl med smak (dessverre utgjør dette i dag tilsynelatende et fried-rice-1043678_1280betraktelig antall øldrikkere).

For å fremheve sødmen i kjøttretter kan du kombinere med et søtere øl og opprette en balanse mellom ølet og maten. Det er selvfølgelig viktig å ikke overdrive, slik at matens smak forsvinner under en mektig og søt øl. Balanse og samsvar er de grunnleggende prinsippene.

Til syrlig mat er det naturlig å velge øl, fordi det er vanskelig å finne en vin som passer. Mat med sitrussmaker eller salater og andre retter med eddik passer dårlig til vin. Det samme kan sies om enkelte salte retter og om virkelig fet mat, som for eksempel julemat eller fleskepølse. Her er det øl som er løsningen.

Til lettere mat som sjømat, kylling, pasta, og salater passer det som regel godt med de mest vanlige, lyse ølsortene. Stekt eller grillet mat kan med fordel kombineres med litt mørkere og mer smakfull øl, kanskje av typen ale. Ale passer også veldig godt til kylling og kalkun, så lenge det er en forholdsvis lys ale.

Til rødt kjøtt og viltretter trenger du noe kraftigere øl med mer maltsmak og sødme. Er maltsmaken for utpreget kan ølet også spares til desserten, eller gjerne også erstatte den – øl er et sunt alternativ til søt og lite næringsrik dessert, for den som er opptatt av det.