Vinterens beste øl

øl vinter

På akkurat samme måte som at det finnes forskjellige typer øl som passer til forskjellige typer mat og måltider, finnes det også øl til alle årstider. Nå som vi nærmer oss desember måned og temperaturen utendørs stadig vekk synker er det dermed passende å lære litt om øl til de kalde vinterkveldene. Fortsatt idag er det nemlig mange som tenker på øl som en sommerdrikk, noe en kun drikker til grillmaten eller når en sitter i solveggen på byen. Dette er heldigvis fullstendig feil, øl er noe som kan inntas når som helst iløpet av året, det gjelder bare å finne riktig øl til riktig tid.

En øl til alle årstider

Det finnes en rekke ulike øltyper å velge mellom nå til de kaldere månedene i året, noen som er passende å drikke kun for å nytes og noen som passer utmerket til ulike måltider. De ulike øltypene som vi skal fortelle om idag kommer fra hele verden, noen fra Europa, noen fra Asia og noen fra Australia.

Den første vi skal fortelle om er Hoegaarden som inneholder noen unike smaker fra Curacao appelsiner. Disse ble importert på 1800-tallet fra byen Hoegaarden, noe som forklarer ølets navn. Ølen inneholder også en krydret aroma med både appelsinskall og koriander, noe som tilsetter både en syrlig og søt smak.

Vår neste øl er ett av de aller mest kjente ølene fra Portugal, nemlig Super Bock Stout. Dette er en berømt sort øl som har en kombinasjon av karamell malt, sjokolade malt og blek malt som gir den unike smaken som både er fruktig og har mye aroma.

I vår neste øl skal vi en tur til Asia, rettere sagt til Japan for å smake på Asahi. Dette er en tørr øl som er ren i smaken og mindre søt enn de to forrige vi har nevnt. Asahi er en øl som inneholder milde kornsmaker sånn som gress og halm, dette vil gi en noe søt start men som forsvinner raskt da den bitre smaken trer fram.

Med denne ølen skal vi tilbake til Europa, rettere sagt til et land som virkelig elsker en god øl, nemlig England. Fullers London Pride har smaken av det aller beste Bitter Ale som har blitt godt kjent for sin stimulerende og ikke minst karakteristiske smak. Denne ølen har faktisk vunnet opptil flere priser og den kjente forfatteren Stephen Cox beskrev selv smaken av ølen som “Engler som danser på tungen”. Fullers London Pride er en øl som har en rik rav farge og har en nøttete malt smak med en frisk smak av gjæret honning.

Vi holder oss i området for den neste ølen med en irsk øl, rettere sagt Beamish Stout. Denne er en irsk øl som har en mørk sjokolade farge og kan friste med smak av både kaffe og karamell. Dette sørger for å gi ølen en balansert smak og vil minske bitterheten.

Vårt neste øl tar oss med til Tyskland, rettere sagt til ett av de eldste tyske bryggeriene. Deres øl Weihenstephaner Hefeweizen har historie som går flere århundrer tilbake i tid og er laget med en tysk oppskrift som gir ølen en oransje farge til denne Weissbier (hveteøl). Ølen har en smak av banan og smaken av gjære som kan minne om varmt brød, noe som gir en beroligende smak som også virker forfriskende.

For å avslutte tar vi turen tilbake til Asia, denne gangen til India for deres Kingfisher Blue. Denne er nok bedre kjent som KF Blue og er en øl som har en skarp og ren smak. Denne kommer av ølets unike balanse som blander humle og maltet bygg og skaper en beroligende smak.

En øl for alle

populære øl verden

Dette er bare noen få utvalgte øl som vil passe perfekt i de kaldere og mørkere dagene som vi er i nå og i tiden fremover. Disse passer utmerket både alene og sammen med gode måltider, noe som det ofte blir mye av iløpet av vintertiden.

Det finnes også mange andre øltyper å velge mellom, noe en kan finne både på vinmonopolet og i mindre bryggerier og butikker. Det er bare å smake seg frem for å finne en favoritt og om man skulle være ute etter noe hjelp vil ansatte være mer enn glade for å kunne hjelpe til. De vil kunne hjelpe med å finne hvilken øl som vil passe best til kveldens meny eller finne ølen som vil kunne være den perfekte julegaven å gi bort.